1 Temmuz 2014 Salı

TATİLE NASIL HAZIRLIK YAPILIR? MEY ÖNERİLERİ NELER?




Herkes tatile nasıl gidilir, ne tür hazırlıklar yapılır, valiz nasıl hazırlanır vb gibi güzel bilgiler yazıp paylaşıyor. Yoğun istek üzerine ertelediğim bu yazıyı nihayet artık ben de yazıyorum. :) 
Beni tanıyanlar bilir ki oldukça hızlı valiz hazırlayıp gider, her yerde kendimi evimde hissedip alışmış olduğum düzenimi de yanımda götürerek sıkıntı çekmem.
Kaldı ki hiçbir şeyi hazırlamamış olsaydım bile, bulunduğum ortama hızlı uyum sağlayabiliyorum. Ancak bu yazıda herkes için yararlı olacağını düşündüğüm tatil hazırlık notları bulacaksınız ve küçük bir liste kendinize göre hazırladığınızda sizlerde hızlı valiz hazırlama ve bir şeyleri unuttum stresinden kurtulacaksınız.
Artık tatil sezonuna girdik (benim gibi olanlara her an bu sezon olmakta) ve işte hazırlıklara dair önerilerim.

·      Tatil İçin Rota Seçimi
Bu en sık karşılaşılan sorunlar başında gelir. Öncelikle nereye gideceğinizi bilmelisiniz. Kararsızlık ya da başkalarının gittiği yerlere gitme merakı size  yanlış tatil seçimi yaptırır. Kendinizi en iyi siz biliyorsunuz. Deniz mi? Kültür turlarının olduğu bir rota mı? Sessiz sakin bir orman mı? Serin, rüzgarlı bir dağ köşesi mi?  Öncelikle buna karar verin.
Sonra bütçenize göre ve daha önce görmediğiniz yerlere göre araştırmalarınıza başlayın. Burada dikkat etmeniz gereken bir şey daha var. Yurt içi tatil mi , yurt dışı mı istiyorsunuz?
Bu sorunun yanıtına göre pasaport ve vize işlemlerini düşüneceksiniz.  Gideceğiniz ülke de vize gereklimi gerekmiyor mu bakacak ona göre başvurularınızı da erkenden tamamlamanızı öneririm. Son dakikaya bırakılan işler sizi strese sokar. Benim her daim vizem hazırdır. çünkü ne zaman yola çıkacağım pek belli olmaz. :) Belki içinizde benim gibi ani karar verenler de olabilir. Hazır tutmanızda yarar var .
Ve seçtiğiniz yer (ya da birkaç yer arasında) karar veremiyorsanız  seçim yapmanızı kolaylaştırmak için bu yer ile ilgili mutlaka araştırma yapın derim. Bunun için birçok blog bulacaksınız. Oraya ait fotoğraf ve yorumlar karar vermenize yardım edecektir. Ancak benim yine bu noktada bir uyarım olacak. Çok iyi bloggerlar maalesef gitmedikleri kendi deneyimlemedikleri yerler hakkında da yazıyorlar ki ben bunu pek etik ve doğru bulmuyorum. Sizler çok güvendiğiniz kişi ya da bloglardan yararlanın. Bilgiler doğru olmadığı gibi güncelliği de önemli. Birçok blog yazarı (ki bunlar oldukça popüler ve ödüllü) gitmedikleri, deneyimlemedikleri yerler hakkında yazıyorlar.  Ben bu konuda da biraz katı kurallıyım. Yazdığım her şeyi bizzat kendim deneyimleyip görmem gerekiyor. Beni tanıyanlar bilir, birçok işletme de bilir. Davetlerde alıyorum ve gidip önce kendim test ediyorum. Kötü özellikleri var ise de bunları da yazmama kimse engel olamıyor. J Elbette bu bloglardan ve gideceğiniz bölge hakkında bilgilerden mutlaka yararlanın ama yine de unutmayın ki en güzeli kendi deneyimlerinizdir. Hatta yanlış olanları olsa bile.

·      Hazırlık aşaması
Bu kısımda artık nereye gideceğinize karar vermiş oluyorsunuz. Ve şimdi hazırlık evresine geçtiniz. Elbette benim gibi yalnız seyahat etmiyorsanız işiniz –bence- daha zor. 
Hazırlık kısmına ulaşım ve konaklama , yurtdışı ise pasaport ve vize işlemlerinizle başlayın.
Bu kısımda yine kişiye göre bir çok değişiklik olacaktır. Özel aracınızla da gidiyor olabilirsiniz ki bu aracınızın kontrol ve bakımlarını da kapsayacaktır. Tüm detayları düşünüp planlı bir şekilde yapın. Unutmamak için not almanızı ve benim gibi tlfna yazmak dışında kağıt kalem kullanarak not almanızı öneriyorum. Eski usül iyidir hem elinizin nasılda kalem tutmayı unuttuğunu görebilirsiniz.
Her zaman aynı seyahat acentesi ile çalışmak onlarında sizi tanımasını sağlar ve elbette çok daha büyük avantajlar. Ben bu konuda çok şanslıyım ki birçok acente dostum var. Yine de vazgeçemediğim travel asistanım Özlem tam bir sağ kolum ve meleğim.  Oturduğum koltuktan, gitmek istediğim saate dek her şeyi öyle iyi biliyor ki ona hiçbir şey dememe gerek kalmıyor. Online check-  in dahil her şeyim onda. Yapmam gereken onu arayıp "Özlem sıkıldım beni bir yerlere yolla" demek. Ondan gelen tek soru şu oluyor, "yakın bir yer mi? uzak mı ? olsun Melissa hanım." O an ki ruh halime göre bazen ben karar veriyorum bazen de Özleme bırakıp bilmiyorum Özlem kafana göre takıl, daha önce gitmediğim bir yer ve uzak olsun diyorum. Bir keresinde bunu demiştim ve kendimi Güney Afrika da bulmuştum. J  kendinize bir Özlem bulamazsanız da iyi ve sürekli çalışacağınız bir acente öneririm.
Bazı dostlar bilet, otel her şeyi kendi hallediyor. Elbette bu da bir seçenek ama ben bu konuda herkes işini yapmalı görüşünden yola çıkarak Özleme bırakıyorum.
Uçakta benim önerim ya ilk koltuklar ya da son. Bu sizin kolaylık ve sıra beklememenizi sağlıyor. Ve cam kenarı yolculuğuda güzel manzaraları izleme fırsatı sunuyor.

Hazırlık aşamasının bir diğer önemli kısmı gideceğiniz yere dair mutlaka bilgi edinin. Hava durumu, para birimi, bölge haritası ve tüm yerel bilgiler. Kıyafetlerinizi bu kısıma göre hazırlayacağız.

·                                      Valiz hazırlığı
Seyahat sürenize göre valiz boyunu belirlemelisiniz. Yaklaşık 1 haftalık tatil için orta boy bir valiz yeterlidir. Ben seyahatlerimde sırt çantamı kullanıyorum. Böylece giderken ve dönerken yanıma daha fazla şey alma olanağım oluyor. Ancak tatilimde yanımda kullanmak üzere küçük ama kullanışlı bir kol çantası da almayı ihmal etmiyorum. Bir gece daveti ve ya akşam yemeğine sırt çantanızla gitmek istemezseniz tabi. J Burada beyler sizlerinde çanta kullanmanızda yarar var. Ellerinde onlarca şey( telefon, anahtar, gözlük, cüzdan vb)  dolaşan erkekleri pek sevimli bulmuyoruz. En azından ben bulmuyorum ve burada benim fikirlerim yazılı J
Valiz hazırlığından önce kağıt kalem alını ve kişiye göre değişecek listenizi belirlemeye başlayın. Şimdi yazdığım örnek listeden size uyanları aynen ekleyin fazla olanları çıkarın. Hadi evet tam şu an da okurken not alın. Yoksa 2. Kez okumak zorunda kalacaksınız.

Listemiz bu J
1.    El çantamızda olacak 1. Derece önemliler : pasaport, n cüzdanı, telefon ve bataryası, kulaklığı, not defteri ve kalem, ıslak mendil, kuru mendil, ayna, anahtarlarınız, gözlük ve kameranız, yanında okumak için seyahat bilgi kitapları ya da okumak istediğiniz hafif kitaplar. Paralarınız, kredi kartlarınız, otel ve uçak biletleri rezv., rotanıza dair aldığınız not, adres vb bilgileriniz, Lens kullanalar için solüsyonu, ağrı kesici vb ilaçlarınız, yara bantı, ve başka özel , kişisel eşyalarınız varsa ekleyiniz.
2.    Benim gibi kamerasız seyahat etmeyenlerdenseniz 2. Çantanız kamera ekipman çantanız olacaktır ki bu çanta da boş hardiskler, boş ve bolca memory cardlar , bataryalar, piller, objektifler ki bence hepsini götürmek yerine max 3 adet (bunlar geniş açı, zoom ve portre için ) yeterli, tripod, reflektör, flash vb bu size ve ekipmanınıza  göre değişir. Laptop ve ya ipad vb alıyorsanız bunları da listenize ekleyin. Ve elbette şarjlarını. İpod ya da music için birşeyler alacaksanız (ki ben gezdiğim yerlerdeki sokak seslerini tercih ediyorum) bol bol müzik eklemeyi unutmayın.
3.    Ve şimdi asıl zor olan kısma geldik. Şaka elbette zor falan değil korkmayın. Valizini alın, açın ve şimdi listemizi yazıyoruz. Gideceğiniz mevsime göre ve elbette oradaki mevsim ve hava koşullarına göre giysilerinizi hazırlayacaksınız. Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli şey her şeyi almak değil, en gerekli ve kullanışlı olanları almaktır. Yaz mevsiminde ise gideceğiniz yer şanslısınız, incecik giysiler fazla yer kaplamayacaktır. Kolay buruşmayan, taşıması hafif olacakları tercih edin. Her güne bir giysi hazırlayın, sonra yedekleyeciz. Ben bu konuda biraz abartıyorum. 3 t-shirt alıyorum her gün için ama siz 2 tane alın bence. Kadınlar elbise, şort ve rahat giysiler tercih etsin, beyler de elbette benzer şekilde ve fazla kırışıp buruşup ütü istemeyecek rahat, şık giysiler. Herkesin şapka , gece ve serin akşamlar için kalın bir hırka, mont, benzeri bir şey almasını ve fular da almasını yine öneriyorum. Deniz ve ya havuz için havlu, mayolarınız, güneş kremleriniz, plaj terlikleriniz, uyku için pijama, şort ya da gecelik her ne kullanıyorsanız unutmayın. Unutursanız otel bornozları bazen iş görüyor. Kaldığınız yer de bornoz havlu vb olmayacaksa en incesinden sizin almanız gerekiyor, listenize ekleyin ki böyle bir seyahat olacaksa listeye wc kağıdı, sabunlarda eklenecek demektir. Bu listenin uzaması ve valizinizin de ağırlaşacağı anlamına gelir. L  Çorap ve iç çamaşırlarınızı da ayrı çantacıklarda koymayı unutmayın. Ayakkabı ise kesinlikle rahat bir spor ayakkabı olmalı. Sandalet , terlik ve gece için de sık bir tane attınız mı valizin giysi kısmı bitmiştir. Sıra da banyo ve kozmetikler için olan kısmı kalır ki bunun için suya dayanıklı içindekiler kırılsa, patlasa dahi giysilerinize akmayacak özel bir çantanız olmalı.
İçine kullandığınız her şeyin küçük boylarını koymayı unutmayın. Kaldığınız otel 5 yıldızlı da olsa sizin özel kullandıklarınız olmayacaktır. Saç koruyucu spreyleriniz, jöle vb , kremlerinizi unutmayın listenize eklemeyi. Tarak, saç fırçanız ki bunlarında küçükleri olmalı. Saç kurutma makineniz, mini dikiş seti, çengelli iğne, diş fırçanız, diş macununuz, tokalarınız, traş malzemeleriniz. Unutmadan bir de sinek kovucu spreyler vb korumaları da ekleyin. Dediğim gibi bu tamamen gideceğiniz yerle ilgili değişen şeyler. Bazen aşı olmanız hatta gitmeden ilaçlar kullanmanızda gerekebiliyor. Zorlu , uzun bir seyahat olacaksa “umca” denen muhteşem şurubu (tableti de var) seyahat öncesi kullanmanızı öneriyorum. Bağışıklık sisteminiz daha güçlü yola çıkmakta yarar var.  

·      Ve Artık Gitmeye Hazırız J


Tüm listeleri kendinize göre eksikleri tamamlayıp, fazlaları çıkararak yazdıysanız ve valizinizi de hazırladıysanız herşey tamam demektir. Şimdi seyahat öncesi eviniz ve işlerinizle ilgili son kontrolleri yapın, yolculuk öncesi hazmı kolay sağlıklı birşeyler yiyin, bol sıvı alın. Güzel bir banyo keyfi, bol bir uyku sizi yolculuğunuzda daha güçlü kılacaktır.

*Gittiğiniz yerlerde (yurtdışı) tanıdığınız ya da tanışacağınız  kişilere hatıra vermek için ülkemiz ve kültürümüze ait küçük hediyelerden de yanınızda götürmenizi öneririm. 




* Bu arada şunu da asla unutmayın her nereye giderseniz gidin , endişe ve diğer duygularınızın sizinle birlikte gelmesine izin vermeyin, negatif ve kötü her ne varsa evden çıkarken bir çöp kutusuna atın. Yanınızda götürdüğünüz hep güzel bir heyecan ve huzur olsun. Tatillerinize , seyahatlerinize diğer yaşamınızda da olduğu gibi yük olacak, tadınızı, keyfinizi kaçıracaklarla çıkmayın.. Bunun yerine benim gibi yapın ve yalnız seyahat edin. Elbette anlaştığınız kişilerle  tatil çok daha keyiflidir. Ama sadece  kendinizle baş başa olmakta ayrı bir keyif unutmayın. :)

 * Gideceğiniz  seyahatte - tatilde bölgeye ait harita almayı ve o haritada gezilecek - gezdiğiniz yerleri işaretlemeyi ya da gezi planı yapmayı da unutmayın. Biz Türkler bu konuda oldukça beceriksiziz ve hep birilerine sorarak gezmeyi, bulmayı severiz. artık bu yazıdan sonra harita kullanmayı da lütfen alışkanlık haline getirin. :)

* Şimdiden hepinize iyi yolculuklar ve keyifli tatiller olsun.







4 yorum:

  1. harikasın Melissa, çok beğendim ve faydalanacağım harika bilgiler vermişsin teşekkürler..;=

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler, beğenmenize ama en çok işe yaramasına sevindim. :)

    YanıtlaSil
  3. Oncelikle tebrik ederim. Hiç sıkılmadan ince ayrıntısına kadar yazmışsın, en çok listemize kısmını beğendim. Bende seyahat eden birisiyim.Yazdıklarınıza tamamen katılıyorum. Başarılar dilerim.www.takimodam.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler :) keyifli seyahatler. Umarım listeniz hazırdır, okurken not almışsınızdır. Bu liste valiz içinde tutarsanız her seyahatinizde yardımcı olur .

    YanıtlaSil

tüm soru ve yorumlarınız için lütfen yazın .