5 Mayıs 2015 Salı

YAZ ın müjdeleyicisi : HIDIRELLEZ


Hıdırellezi beklemek 


       Hıdırellezi sanırım bilmeyen yoktur. Ben yine de bu çok özel güne dair birşeyler yazmak istedim. 
Önce biraz bilgimiz olsun. 
Nedir hıdırellez ? Bir Asya geleneğidir. orta asyadan balkanlara kadar her bölgede kutlanan bir eski gelenek.  Şaman Türk kültürüne ait bir gelenek olan Hıdırellez, Türkler nereye O oraya şeklinde dağılmıştır. 
Mezopotamya ve Antik Anadolu uygarlıklarında da izleri görülmüştür. 

Rivayete göre 5 mayısı 6 mayısa bağlayan gece Hızır ve İlyas'ın buluşup bolluk bereket getirdiklerine inanılır. 
Hızır ve İlyasın aslında iki asker olduğuna ve Ab-u hayat  (yaşam suyu) arayan hükümdardan önce  bulduklarına inanılır.  Bir  melek tarafın Hızır karada, İlyas denizde olanlara yardım etmek üzere  görevlendirilir. 
Ölümsüz olan bu iki asker 5 mayıs gecesi buluşur ve doğaya bereket canlılık yani bahar gelir. Bu farklı görüştür elbet ama ortak nokta rivayet değişse de 5 mayısı  6 mayısa bağlayan gece Hızır ve İlyasın buluşup bereket, bolluk dağıttığı, dilekleri kabul ettiği ve baharı getirdiğidir.
Hızır - İlyas zamanla ( bir çok şey gibi değişerek) Hıdırellez adını alır.

hıdırellez ateşi






En belirgin kutlamaları arasında; ateş yakıp üstünden atlamak, gül ağacı altına dilekleri yazıp gömmek, dilekleri yazıp akarsuya bırakmak sayılabilir. 

Evet hala vaktiniz varken güzel bir kağıt alıp dileklerinizi yazın - çizin ve bir gül fidanı bulursanız altına gömün. Gül yoksa  bir deniz - dere - nehir bulup suya atın.  Tüm bunlar yoksa  yakın yazdıklarınızı  külünü  suya akıtın. 
Aslında hepsi birer güzel gelenek ve rivayet,  siz nasıl mutlu oluyorsanız öyle yapın... 

ağaçlara dilek kurdelaları bağlamak 









*İstanbulda her yıl çok keyifli kutlanan Ahırkapı şenliklerine de gidebilirsiniz. birçok farklı yerde kutlanıyor.  komşu ülkelerde de kutlanmakta. romanya , bulgaristan mesela farklı adla kutlasa da gün ve anlamı aynı. 

*daha detaylı bilgi için bu linki tıklayıp okuyunuz :) 

http://tr.wikipedia.org/wiki/Hıdırellez

Hepinize  iyi bayramlar :) hoşgelmiş bahar ortası ve YAZ ın müjdeleyicisi Hıdırellez ... bol bereketli olsun günlerimiz ve olsun tüm dileklerimiz .... 

Işık  ve Sevgiyle,

5 may ist 

1 yorum:

  1. Türk Devletlerinin bir çoğunda bu gelenek halen yaşatılıyor.
    Saygılarımla,
    Kamil Renan Nalçacı

    YanıtlaSil

tüm soru ve yorumlarınız için lütfen yazın .