30 Ekim 2014 Perşembe

CADILAR BAYRAMI - HALLOWEN




cadıların bu eski hikayesini öğrenmeye gidiyoruz



         Cadılar bayramı haftasında konuya dair biraz bilgi yazmamak olmazdı. Evet bu kez bir seyahat bilgisi değil ama bilgi seyahati paylaşacağım. Birşeyleri kutluyoruz ama o kutlanan şey hakkında hiçbirşey bilmiyoruz. Hadi bakalım cadılar biraz okuyup bilgilenelim.

Cadılar bayramının kökeni antik Britanya'da Pagan Keltler'in kutladığı "Samhain" festivalinden gelmektedir. Keltler yazın bitişi kışın gelişini 1 kasımda kutluyorlar ve çiftçiler toprak ağaları ile yeni sözleşme yaparken tepelerin üzerinde ya da evlerinde ocakları yakarak kötü ruhları uzak tuttuklarına inanıyorlardı.
Samhain kelimesinin kökeni eski İrlandaca  yaz sonu anlamındadır. Bu günde ayrıca ölülerin ruhlarının geçmişte yaşadıkları evleri ziyaret ettiğine inanılırmış ve ortalıkta dolaşan ruhlara tanınmamak için maskeler takıp, kostümler giyiyorlarmış. Bu gelenekler nedeniyle Samhain festivali zamanla cadılar, goblinler, periler, şeytanlarla özdeşleşti.

Yaz sonu Keltlerde aynı zamanda evliliklerin gerçekleştiği,ölülerin kutsandığı ilahi bir dönemdi. Romalılar da bu toprakları fethedince, kendi ölüm festivalleri "feralia" ile hasat festivalleri "pomona" yı "samhain" ile birleştirdiler. 7. yy da Papa 13 mayısta kutlanan azizler gününü de 1 kasıma taşıdı ve 31 ekim bayram arifesi olarak kabul edildi.  Böylece günümüze dek gelen ve Hristiyanların da kutladığı bir bayram olmuş oldu ancak cadılar bayramı olarak değil 1 kasım azizler bayramı olarak günümüzde kilise tarafından kutlanmakta, 31 ekim cadılar bayramı ise tüm dünyada popüler bir kimlikle her kesim tarafından ve artık eğlence amaçlı birer kostüm partisi şeklinde kutlanmaktadır. Batı dillerinde holy evening - kutsal akşam adından gelerek Halloween olmuştur. Aslında yasaklanan bu bayram 19. yy başlarında başta İrlandalılar olmak üzere britanyadan Amerika'ya göç eden çok sayıdaki göçmenlerin cadılar bayramı kostümlerini de beraberinde getirmesi ve popüler kılmasıyla şu an Amerika'da başlıca çocuk bayramlarından biri haline gelmiştir. Çocuklar bu bayramda evleri dolaşarak şeker ve çikolata toplarlar üzerlerinde korkunç kostümler vardır. Çocuklar "şaka mı şeker mi" diye sorarlar ve ev sahibi birini seçer ancak sonunda çocuklara özellikle elma şekeri verilir. Kökeni britanyada yoksulların kapı kapı dolaşarak "ruh keki" toplamasından gelmektedir. 
Yetişkinler de bu bayram da  kostüm partileri düzenleyip, cadı, hayalet, korku filmi karakterlerine bürünürler. 
balkabağında 3 gün  mum yakarsanız Samhain size ve evinize dokunmaz :)

Bayramın sembolü gülen balkabağıdır. Balkabağının içi boşaltılarak gülen bir surat şeklinde oyulup içine mum yakılarak şeytani bir surat oluşturulur. Elbette bununda bir çıkış sebebi var. Efsaneye göre "Samhain" aslında bir şeytandır ve yılda bir kez ölüler alemi ile canlılar arasındaki sınırları oluşturan perdeleri inceltir. Bunun için 3 gün ona kurban verilmesi gerekir.(29-30-31 ekim) böylelikle Samnhain yeryüzüne çıkar, buradaki ölüleri diriltir, hayaletleri canlandırır ve kıyamet başlarmış. aslında yapılan tüm ritüeller antik çağlardan gelen efsaneler dayanır. Örneğin maskeler insanları tanımasın diye, kapıya konulan şekerlemeler doysun diye, balkabağından kafalar ise ona tapanların evlerini tanıyıp zarar vermesin diye kullanılırmış. Ve balkabağı içine yakılan mumlar bu üçgün boyunca da söndürülmezmiş. söylentiye göre aksi halde Samhain o evi lanetler alt üst edermiş. Şeytan cehenneme gönderilmiş ama ritüeller hala devam etmektedir.
Şimdi herşeyi biraz daha iyi biliyorsunuz değil mi? O zaman  Tüm tatlı cadılara iyi bayramlar diliyoruz. Ben , küçük prensim ve evimin yaşlı cadısı Pragayaga :) kendisi aynı zamanda Pan'ın büyük annesi olur :) 
Ben bu bayramı kuzey ülkelerinin birinde güzel ve ürkütücü bir şatoda geçirerek kutlamak isterdim. İstersek olur değil mi. umarım bir sonraki Halloween bayramında sizlere o şatodan yazarım. :) 
benim yaşlı cadım Pragyaya :) 












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

tüm soru ve yorumlarınız için lütfen yazın .